Law Regarding Withdrawal of Refunds for Donation Programs

Pameran Pelancongan Florata Melindungi Budaya Flores dan Lembata

Pameran Pelancongan Festival Seni dan Budaya Florata dibuka secara rasmi pada malam Selasa, 30 Julai 2019. Acara tersebut akan berlangsung sehingga 2 Ogos 2019 di Padang Kampung Ujung, Labuan Bajo, Nusa Tenggara Timur.

Nuansa budaya dirasai dalam pembukaan Festival Florata. Salah satu acara kemuncak adalah perarakan penerimaan peserta dari Kabupaten Manggarai Barat, Manggarai, Manggarai Timur, Ngada, Nagekeo, Ende, Sikka, Flores Timur, dan Lembata. Termasuk menerima peserta untuk Media Perjalanan Suai Kenal & TA/TO Timor Leste.

Screenshot_14

Penerimaan dilakukan secara tradisional. Empat orang tua dari Manggarai Barat membawa minuman daerah dalam botol, serta seekor ayam putih. Anugerah tersebut telah diterima oleh wakil peserta.

Timbalan Pemangku Raja Manggarai Barat Maria Geong berkata acara ini merupakan satu cara promosi. Terutamanya promosi seni budaya Labuan Bajo.

“Kami menggunakan acara ini sebagai cara mempromosikan seni dan budaya. Serta sebagai usaha untuk meningkatkan pelancong. Baik pelancong asing mahupun pelancong domestik,” kata Maria.

Pameran Pelancongan Festival Seni dan Budaya Florata itu sendiri merupakan acara tahunan di kawasan Flores-Lembata. Acara ini diharapkan dapat melestarikan dan memelihara nilai-nilai budaya Flores dan Lembata, termasuk NTT.

“Melalui Pameran Pelancongan Pesta Seni dan Budaya Florata, kami juga berusaha untuk meningkatkan seni dan budaya NTT. Jadi lebih kreatif. Dan mampu membuka pasaran yang luas. Kami mahu memperkasakan masyarakat melalui seni budaya. Menggalakkan dan mencetus budaya serta memperkayakan seni dan budaya serantau,” jelasnya.

Tambah Maria Geong, Pameran Pelancongan Pesta Seni dan Budaya Florata telah menjadikan Labuan Bajo lebih kaya dengan tarikan.

“Pada Julai 2019, kami ada 2 acara besar. Yang pertama ialah kejohanan tinju antarabangsa Piala Presiden, dan yang kedua ialah Festival Seni dan Budaya Florata. Tarikan ini boleh menghiburkan pelancong," katanya.

Ketua Pemasaran Kawasan II di Timbalan Pemasaran I Wilayah III Kementerian Pelancongan, Hendry Noviardi berharap acara ini juga dapat memberi hiburan kepada orang ramai dan pelancong.

“Kami mahu semua orang dapat menikmati acara ini. Boleh berseronok. Kerana Festival Seni Budaya Florata ini memang membawa banyak keseronokan. Agendanya juga besar dan terbuka. Semua orang boleh menikmatinya,” kata Hendry.

Timbalan Pembangunan Pemasaran I Wilayah III Kementerian Pelancongan Muh. Ricky Fauziyani, berkata pameran pelancongan di Labuan Bajo akan mengukuhkan penjenamaan Wonderful Indonesia.

“Sebab aktiviti ini juga mempromosikan destinasi pelancongan keutamaan Labuan Bajo – Flores. Oleh itu, beberapa industri bandar terlibat. Mereka akan menawarkan pelbagai destinasi dan tarikan seperti menyelam,” kata Ricky.

Sementara itu, Menteri Pelancongan Arief Yahya berharap Pameran Pelancongan di Labuan Bajo dapat memberi impak positif kepada masyarakat. Terutamanya dari segi ekonomi.

“Acara yang baik adalah acara yang boleh memberi impak positif kepada masyarakat. Terutamanya dari segi ekonomi. Pameran pelancongan di Labuan Bajo ini mempunyai potensi itu. Cuma saya harap ia dapat diekstrak dengan lebih optimum. Supaya orang yang merasai hasilnya juga lebih ramai," katanya. (Sumber: https://news.okezone.com/)

Comments

The comments to this entry are closed.